رانندگی در جاده ای به سوی آینده
اتریش با ساخت اولین بزرگراه فوتوولتاییک جهان، نوآوری را به جادهها میآورد.
به گزارش خبرگزاری علموفناوری آنا به نقل از اکونیوز، اگرچه استفاده از صفحات خورشیدی برای تولید برق در جهان عادی شده است، اما وقتی صحبت از ورود انرژی خورشیدی به دنیای خودرو میشود، معمولا به یاد تولید برق در تونلها و مدیریت استراحتگاههای کنار جاده میافتیم.
اکنون پروژهی خاصی در اتریش درحال اجراست که طی آن نخستین بزرگراه فوتوولتاییک جهان، مسیر سفر ما را در آینده شکل خواهد داد. در خط مقدم این پروژه نوآورانه، موسسه فناوری اتریش(AIT)قرار دارد که فوتوولتاییک را با اجرای بیسابقهای در جادهها به سطح جدیدی از کاربرد ارتقا میدهد. این ابتکار اتریشی نه تنها نشاندهنده یک پیشرفت قابل توجه در کاربرد انرژی خورشیدی است، بلکه وعده میدهد که مزایای آن را به انقلابی به حداکثر برساند.

دانشپژوهان AIT این پروژه را با هدف تبدیل زیرساختهای جادهای مرسوم به یک شبکه هوشمند و پایدار هدایت میکنند، جایی که جادهها نهتنها برای تردد و حملونقل، بلکه به عنوان یک منبع فعال تولید انرژی پاک و تجدیدپذیر به نفع رانندگان خودروهای برقی، مورد استفاده قرار میگیرند.
حمایت مالی از پروژه«PV-SÜD»از یک همکاری چندجانبه از جمله وزارت فدرال آلمان برای اقدام اقلیم، محیطزیست، انرژی، حملونقل، نوآوریوفناوری، آژانس توسعه تحقیقات اتریش(FFG) وزارت حملونقل فدرال آلمان و اداره راه فدرال سوئیس حاصل میشود.
در مرحله نخست این پروژه بلندپروازانه، هدف، تحقق یک طرح سقف خورشیدی نوآورانه است که نهتنها انرژی خورشید را مهار، بلکه حفاظت و عملکرد بهینه را نیز تضمین میکند. به منظور تضمین حداکثر مقاومت در برابر هرگونه مشکل محیطی که ممکن است در منطقه ایجاد شود، ماژولها و سازهها با دقت بسیار زیادی انتخاب میشود.
از سوی دیگر، برای ایمنی تردد و ترافیک، اولویت، اجرای تدابیر و وسایلی است که تضمینکننده سلامت رانندگان و عابران پیاده باشد. این پروژه نهتنها نشاندهنده پیشرفت در تولید انرژیهای تجدیدپذیر، بلکه تعهدی به ایمنی و رفاه جامعه است.
برای رقابتی بودن پروژه در هزینه، ضروری است که کارکرد و نگهداری سیستم آسان باشد. این نهتنها شامل مدیریت اولیه، بلکه در نظر گرفتن سهولت تعمیر و نگهداری در طول عمر آن است. این پروژه به دنبال اجرای فناوریهای کارآمد و شیوههای نگهداری است که هزینههای عملیاتی را به حداقل و در دسترس بودن انرژی را به حداکثر برساند.
به گفته «مانفرد هایدر«Manfred Haider»» سرپرست پروژه در مرکز سیستمهای حملونقل AIT، سایبانهای خورشیدی نهتنها باید برق مورد انتظار را تولید کنند، بلکه ضروری است مشخص شود آیا این استفاده تطبیقی نوآورانه از زیرساختهای جادهای به ارزش جادهها میافزاید یا خیر.
از سوی دیگر، این رویکرد میتواند با محافظت از جادهها در برار شرایط تشدید مانند گرمای بیش از حد و بارندگی و همچنین کاهش صدای تردد خودروها، به افزایش عمر روسازی کمک کرده و در نتیجه مزایای بیشتری را برای جامعه و محیطزیست ارائه دهد.
اولین بزرگراه فوتوولتاییک نشاندهنده پیشرفت قابلتوجهی در ادغام انرژی خورشیدی در زیرساختهای جادهای است. این پروژه که توسط موسسه فناوری اتریش(AIT) رهبری میشود، وعده تبدیل جادهها به منابع فعال تولید انرژی پاک و تجدیدپذیر را میدهد.